Противоракетните системи, разположени от Съединените щати в Румъния и Полша, представляват нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, заяви руският заместник-министър на външните работи Сегей Рябков според прессъобщение в сайта на руското външно министерство, цитиран от БТА.

През последните дни Русия осъди категорично решението на САЩ да продадат на Япония антибалистични системи тип „Иджис”. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова противоракетните елементи в Япония са част от плана на САЩ да създадат "глобална антибалистична система". 

Москва твърди, че противоракетните инсталации на САЩ имат двойно предназначение – отбранително и нападателно. Япония от своя страна казва, че антибалистичните системи, получени от САЩ, ще бъдат под японско командване и са предназначени да противодействат на заплахата от страна на Северна Корея. 

"От техническа и функционална гледна точка антибалистичните системи, разположени в Япония, са идентични с американските, които могат да изстрелват както ракети-прехващачи, така и крилати ракети с малък и среден обсег на действие", посочи Рябков. По думите му разгръщането на подобни системи край западните руски граници нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г.

„Фактът, че подобни сложни системи се появяват сега и в близост до източните граници на Русия, създава нова ситуация, която ние не можем да игнорираме в нашето военно планиране", отбелязва още заместник-министърът.