Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно.

"Съветът на директорите взе решение да повиши от 16 декември 2014 г. основният лихвен процент до 17% годишно. Решението е обусловено от необходимостта да се ограничи съществено нарасналите в последно време девалвационни и инфлационни рискове", се съобщава на сайта на банката.

Според някои анализатори решението е закъсняло. След като основната лихва беше повишена до 10.5% годишно, на 12 декември някои руски медии съобщиха, че на следващото си заседание, планирано за 30 януари, ЦБ може да повиши основната лихва до 11,5%.

Бързото обезценяване на руската рубла спрямо основните световни валути обаче явно е наложило снощното спешно заседание и изненадващо голямото повишение на основната лихва.

Малко след полунощ на 16 декември (българско време) едно евро се разменяше за 87,57 рубли, а един щатски долар - за 65,60 рубли. Към 14.30 ч. едно евро вече струваше почти 100 рубли, докато долар се разменяше за почти 80 рубли.

Стремителното обезценяване на рублата започна през септември, след като започна да се проявява финансово-икономическият ефект от санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Москва заради анексирането на Крим. Оттогава досега рублата се е обезценила почти двойно спрямо долара и еврото.