Русия въвежда основно военно обучение в училищата. Това ще се случи от догодина, съобщи руският министър на образованието Сергей Кравцов, цитиран от Би Би Си.

В началото на 90-те години на миналия век подобно обучение е премахнато от училищната програма.

"Курсът ще бъде в учебните заведения още от следващата година. Сега той е на ниво подготовка. След това ще бъде тестван и догодина училищата ще могат да го използват в работата си", каза още Кравцов.

Има предложение училищата, които нямат подходящи учители, да набират персонал от „граждани, които преди това са служили по договор на офицерски длъжности, като предимство имат военнослужещите, които са били и на бойното поле“.

Разработва се и отделен курс по начална военна подготовка в училищата и колежите „в рамките на 35 часа на седмица“.

Медиите са изчислили, че ако курсът отнеме 35 ч., заедно с уроците по „Да поговорим за важното“, свързани с войната, ще заемат до 6 % от средната годишна учебна натовареност.

Уроците „Да поговорим за важното“, в които учениците трябва да научат за патриотизма и целта на войната в Украйна, се появиха в учебната програма едновременно със задължителното издигане на знамето преди началото на учебните занятия тази година.

Включването на разкази за „специалната операция“ – както я наричат в Русия,  в учебните часове - предизвика скандал. Това наложи премахване на препратките към войната с Украйна в официалните учебни материали.

Въпреки това Кравцов настоява, че децата все пак ще бъдат информирани за „специалната операция“. Темата ще е разделена на уроци през цялата година.