Русия предаде на Украйна трите плавателни съда, задържани миналата година в Керченския проток. Информацията е на руското външно министерство.

През ноември 2018 г. украинските военноморски сили нарушават границата на Руската федерация, пише БТА. Като резултат руските правоохранителни органи задържаха двата блиндирани катера „Бердянск” и „Никопол” и влекача „Яни Капу”.

Руската страна възнамерява и занапред решително да пресича всякакви провокации по своите граници, включително с цел гарантиране на сигурността на корабоплаването.

Решителните мерки са в съответствие с руското законодателство, двустранните договори и другите приложими норми на международното право, изтъква в изявление министерството.

Киев прие действията като добронамерен жест от руска страна преди четиристранната среща в Париж другия месец, която цели да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Очаква се Русия и Германия да предложат на Украйна да даде специален статут на сепаратистката област Донбас.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха след анексирането на Крим от Русия през 2014 година, вследствие на което Западът наложи санкции на руската страна.