Русия постави ултиматум на украинските защитници на Мариупол да се предадат. Те дават възможност на украинците да го направят от 6 часа в неделя и ще продължи няколко часа.

На войниците ще бъде разрешено да напуснат укритията си в завода „Азовстал“ само при условие, че предадат оръжията и боеприпасите си. Тези, които го направят, ще бъдат третирани според Женевската конвенция за военнопленниците.

До момента няма информация от украинската страна дали планират да приемат предложението.

Междувременно ситуацията беше коментирана и от президента Володимир Зеленски. Той предупреди, че ако Русия избие бойците, които защитават Мариупол, Украйна ще се изтегли от мирните преговори.

„Там има руски сили, които мразят нашите бойци, и не смятам, че могат да им пощадят живота“, каза украинският президент, имайки предвид факта, че много от обсадените бойци са част от батальона „Азов“.

Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол остава изключително сложна, и че Киев е във връзка със защитниците на града ежедневно, посочва Ройтерс.

Русия заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода „Азовстал“ в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове, предаде Ройтерс.

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник.