Освен класическите военни действия, Русия и Украйна се изправят една срещу друга и на друг фронт – дигиталния. 

В поредица от масирани хакерски атаки Москва събира лични данни на милиони украинци. Киев не остава по-назад, тъй като следи военните маневри и личния живот на армията им.

В обширен материал AP разказва за различните методи на събиране на информация от двете страни и за какво се използва тя.

Хакерство в най-добрите руски традиции

В началото на инвазията руски дигитални групировки проведоха редица хакерски атаки на важни държавни системи в Украйна. Но един аспект от дигиталната война остава в сянка за масовата публика и това е събирането на лични данни.

Украинските агенции, които са били хакнати в навечерието на инвазията от страна на Москва включват Министерство на вътрешните работи, както и националната база данни за автомобилни застраховки. Според експерти хакването на тези системи е дало смразяваща информация на Русия – данни за населението, кой къде живее, какви са политическите пристрастия на тези хора, как се движат в страната и редица други.

„Това е изключително ценна информация ако планираш инвазия. Ако знаеш какви коли карат всички хора и къде живеят, това е много ценно“, коментира военният аналитик Джак Уатлинг.

С развитието на дигиталната ера, достъпът до такава информация става все по-важен. Именно поради тази причина за никого в Украйна не е изненада, че Русия събира информация за отдадените патриоти в страната. „Идеята е тези хора да се убият или да бъдат затворени още в началото на окупацията“, каза Виктор Зора, висшепоставен украински служител по кибер сигурност. Според данни на украинските власти руснаците са провели „агресивно събиране на информация“ часове преди инвазията. „Събирането на лични данни продължава да е приоритет за руските хакери. Кибервойната е в най-горещата си фаза“, заяви Серхи Демедюк, заместник секретар на украинският съвет по национална сигурност.

Според украинските власти няма съмнение за целта на тези атаки – много от местните лидери и патриоти са или отвлечени, или убити от руснаците.