Москва обвини Запада, че подтиква Украйна да атакува Русия. Според Киев руските сили ускоряват темпа на офанзивата си в Донбас.

Проруските части, контролиращи Херсон, заявиха, че ще въведат рублата в региона от 1 май.

Джо Байдън пък обяви, че ще представи пред Конгреса план за рекордните 33 милиарда долара помощ за Украйна. Гарата в Лиман в Донецка област е поредната, попаднала под руски обстрел.

След срещата си с Путин в Москва, днес генералният секретар на ООН е в Киев. Антониу Гутериш обиколи най-пострадалите от руската окупация предградия на столицата и определи войната като "абсурд".

„Няма начин една война да е приемлива в 21. век. Вижте това - този ужасяващ сценарий показва, че както винаги, цивилните плащат най-високата цена“, заяви той.

От Кремъл предупредиха, че доставянето на тежки оръжия за Киев застрашава сигурността на Европа. Президентът Путин се закани с "мълниеносен отговор" на евентуална чуждестранна намеса в Украйна.

Острите реакции дойдоха след няколко удара по погранични руски райони, както и след като Лондон определи потенциални украински атаки срещу руски логистични цели като "легитимна самозащита".

„Последващи подстрекателства към Украйна да атакува руски територии ще доведат до твърд отговор от наша страна. А присъствието на западни съветници в украински центрове няма непременно да ни спре“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Финландия ще реши съвсем скоро дали да кандидатства за членство в НАТО, заяви премиерът на страната.

Генералният секретар на Алианса увери, че ако Хелзинки и Стокхолм пожелаят, присъединяването им ще е бързо.