Физическите потоци на газ по газопровода "Ямал-Европа", по който се доставя синьо гориво от Русия през Полша за Германия, са спрели, сочат данни на оператора на газопровода Gascade, предаде "Ройтерс".

Стана ясно, че Русия е спряла подаването по тази тръба, два часа след като Европа заяви категорично, че освен от газа може да се лиши и от руския петрол.

Потокът на синьо гориво в измервателната точка "Mallnow" на границата с Германия е бил 13 218 713 киловатчаса (kWh/h), преди да спадне до 0, сочат данните.

През последните дни през газопровода "Ямал-Европа" и Полша получаваше по 30 милиона кубически метра газ на денонощие.  

Спрените доставки по газопровода "Ямал-Европа" към момента не са проблем за Германия. По информация на Федералната мрежова агенция газ оттам не се внася регулярно още от края на миналата година, като има дни като вчера, когато подаването е нулево.

Няколко са газопроводите, през които страната внася газ от Русия. Основната артерия, по която тече синьото гориво от Русия към Германия е „Северен Поток 1“ и към момента няма абсолютно никаква информация подаването на газ през този газопровод да спре.

Германия внасяше до 55% от газа си от Русия, като към момента по данните на икономическото министерство вносът е понижен на 35%, но до пълния отказ без икономически сътресение е нужно време.

В страната текат дискусии как да се действа, ако руският газ спре. Като една от евентуалните мерки е големите компании да върнат служителите си на работа от вкъщи и офисите да се изпразнят, а още преди седмици германците бяха призовани да пестят от електроенергия.