От 27 март Русия спира международните полети, с изключение на тези, свързани с връщането на руснаци от страните с разпространение на коронавирус.

Решението е взето на заседание на Координационния съвет към правителството за справяне с разпространението на COVID-19, съобщава ТАСС.

От 00:00 ч. на 27 март се спират редовните и чартърните полети от руските летища към чуждестранните и обратното. Освен връщащите се полети с руснаци от рисковите страни, ще бъдат разрешени и полети, които се осъществяват със специално решение на руското правителство.

До 26 март Министерството на външните работи на Русия следва да изпрати до ангажираните институции списък с руските граждани, които планират да се завърнат в страната.

Списъците трябва да включват трите им имена, гражданство, актуално местонахождение, постоянна и временна регистрация в Русия, телефонен номер, наличието или отсъствието на обратни билети и визи, както и мястото, до което планират да стигнат.

Цялата информация трябва да е събрана до 30 март, за да започне процесът по прибиране, посочват от руското правителство.

Със задачата да приберат руснаците ще бъдат ангажирани, както „Аерофлот“, така и чуждестранни авиокомпании, а също и Министерството на отбраната и Специалният летателен отряд „Русия“.

Наред с това от 26 март на руските летища ще се правят и прегледи на пристигащите от страните с COVID-19, който ще включва измерване на температурата, взимане на материал за изследване и указание за спазване на 14-дневна карантина.