Русия съобщи, че отваря хуманитарен коридор за цивилни, които да могат да напуснат металургичния завод „Азовстал“ в град Мариупол, съобщава ТАСС. 

„Въоръжените сили на Русия и формированията на (самопровъзгласилата се – бел. р.) ДНР прекратяват в 14:00 ч. (местно време) на 25 април бойните действия, за да предоставят възможност за изход на гражданските лица, които се намират на територията на предприятието „Азовстал“ в Мариупол“,  съобщи началникът на Националния център за управление на отбраната ген. Михаил Мизинцев.

По думите му това се прави „с хуманитарни подбуди“ и „руските сили ще се оттеглят на безопасно разстояние“ от завода, а излезлите от него цивилни „могат да се отправят в избрана от тях посока“.

Според Москва „няма никакви препятствия за излизането на гражданските лица от „Азовстал“, но украинските военни ги "държат като жив щит".

Украйна не е договаряла с Русия хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от Мариупол, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от „Ройтерс“. 

Според украинското военно разузнаване руските сили се подготвят да използват химическо оръжие срещу защитниците на металургичния комбинат, пише УНИАН.