За пръв път в своята история Русия завежда дело в Европейския съд по правата на човека по множество въпроси. Искът на Кремъл е срещу Украйна на основание на чл. 33 от Конвенцията за правата на човека и обхваща обвинения във връзка с поредица от събития в близкото минало - насилие по време на антиправителствените протести на Майдана през 2014 г., блокадата на Крим,  свалянето на полет MH17 през 2014 г. и още много други, съобщава ТАСС.

Главната прокуратура на Русия публикува списък от 10 обвинения срещу Украйна, сред които нападения срещу руски дипломатически мисии в Украйна, дискриминация срещу руски компании и рускоезични украинци, както и отказ за предоставяне на правна помощ на Русия за разследване на предполагаемите престъпления.

Според Москва Киев носи вина за свалянето на малайзийския пътнически самолет през 2014г. в Източна Украйна, което коства живота на 298 души, защото не е затворила въздушното си пространство над военната зона, става ясно от обвиненията на прокуратурата. Международни следователи установиха, че машината е свалена от руска ракета и в момента Нидерландия съди Русия в ЕСПЧ заради същия инцидент.

Русия обвинява Украйна и за жертвите по време на протестите от така наречения Майдан, като специален акцент се поставя на случая с пожара в Дома на профсъюзите в Одеса, както и за загинали руски граждани при обстрел на пограничните ѝ райони.

Руската прокуратура обвинява Украйна и в „потискане на свободата на словото и преследване на дисиденти чрез забрани на средства за масова информация и интернет платформи“, както и в дискриминация на рускоезичните украинци и „забрана на руския език“.

Анализатори коментират, че доскоро междудържавните искове в ЕСПЧ са били рядкост, но в последно време това е променя. Русия е рекордьор сред страните по заведени искове срещу нея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!