Украинците отдават почит към жертвите на кървавите репресии на Майдана, станали преди две години в страната. Украйна и в момента е в политическа криза, проядена от корупцията и несправедливостта, срещу които загиналите въстанаха, пише Франс прес.

Президентът Петро Порошенко и съпругата му Марина застанаха в знак на почит тази сутрин на алеята на „Звездната стотица” пред портретите на над 100 жертви на убийствата, извършени на Майдана.

Снимка: EPA

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е разговарял поотделно с президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Американецът е заявил, че остава още много да се направи, за да се отдаде почит към смелите украинци, които са дали толкова много за доброто бъдеще на страната си.

Участници в днешните акции за отбелязване на втората годишнина от събитията на Майдана, хвърляха камъни и пиратки срещу офис на украинския бизнесмен Ринат Ахметов.

Снимка: EPA

След това били извършени нападения срещу банки, принадлежащи на руснаци - Алфа банк и Сбербанк.

След падането на проруския режим на Виктор Янукович през февруари 2014 година, Русия анексира през март украинския полуостров Крим.