Русия обяви този понеделник, че удължава до 15 май наказателните мерки срещу „Туитър", предаде „Ройтерс“.

През март достъпът от руска територия до „Туитър“ беше забавен като санкция, че администраторите на социалната мрежа не са изтривали съдържание, което е забранено според руските власти. Руските власти отправиха и ултиматум, че достъпът до услугите на социалната мрежа ще бъде изцяло блокиран, а от ръководството на компанията изразиха опасения за свободата на словото в страната.

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ обвинява „Туитър“ и други социални мрежи, че не изтриват постове с призиви към малолетни да участват в антиправителствени протести. Според руските власти социалната мрежа не изтрива и съдържание с детска порнография, злоупотреба с наркотици и призиви към деца да се самоубиват - нещо, което бе отречено категорично от социалната мрежа.

„Туитър“ отрича обвиненията и заяви, че има „нулева толерантност“ разпространението на детска порнография и друго нелегално съдържание на своята платформа.

В разпространено този понеделник изявление на „Роскомнадзор" се посочва, че „Туитър" премахва незаконното съдържание средно за 81 часа след публикуването му, вместо за 24 часа, каквото е изискването на закона.

На 1 април е имало преговори с администраторите на мрежата, на които е било постигнато споразумение да се продължи мярката за забавен достъп, въпреки че руската страна е признала, че забраненото съдържание вече се изтрива по-бързо.

„Туитър" определя разговорите с руските власти като „продуктивни“.