Руският следствен комитет заяви, че разследва украинска следа в кървавото нападение в „Крокус сити хол“ край Москва в края на март. 

Снимка: Reuters

Отговорност за стрелбата пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

„Следователите са успели да възстановят данни от мобилните телефони на обвинените в извършването на нападението в „Крокус сити хол“, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Снимка: Reuters

Според възстановените данни сутринта на 24 февруари 2024 г., втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна, един от обвиняемите е намерил в интернет снимки на входовете на концертната зала и ги е изпратил на своя ръководител, твърдят руските следователи. „Обвиняемият потвърди всичко това в своите показания“, пише в съобщението.

Освен това в мобилния телефон на това лице са открити „снимки на мъже в камуфлаж с украинско знаме на фона на разрушени сгради“, се казва още в изявлението, но без да се дават повече подробности. „Тези данни могат да посочат връзка между нападението и провеждането на специалната военна операция“, добавят следователите. 

Следственият комитет подчертава, че е провел разследване за евентуалното участие на „представители на украинските специални служби и международни ислямистки и терористични организации в организацията и финансирането на нападението“ срещу концертната зала.

На 22 март въоръжени нападатели нахлуха в концертната зала „Крокус сити хол“ в Красногорск, Московска област, откриха огън по зрителите и подпалиха сградата. При нападението загинаха над 140 души, а около 360 бяха ранени. 

Снимка: Reuters

Арестувани бяха 12 заподозрени, включително четиримата предполагаеми нападатели, които са родом от Таджикистан, бивша съветска република в Централна Азия. Кремъл призна, че зад атентата стоят „радикални ислямисти“, но същевременно твърди, че в трагедията са замесени и Украйна и Западът.