Руските власти категорично отрекоха да са се извинявали на Южна Корея за вчерашния инцидент с техен военен самолет в небето на азиатската страна, след като по-рано днес от Сеул обявиха, че са получили официално извинение от страна на Москва, съобщава Би Би Си.

Летящият радар А-50 навлезе на два пъти в южнокорейското въздушно пространство, като се наложи изтребители да го гонят с предупредителни изстрели. Русия официално не призна за случилото се.

Според правителството в Сеул от Москва са обявили, че ще разследват инцидента, като първоначалните данни са били, че причината за него е технически проблем.

Говорител на посолството ѝ в Южна Корея обаче заяви пред „Интерфакс”, че в медиите са се появили изказвания, невярно приписани на и.д. военното аташе на Руската федерация, който въобще не бил коментирал подобен инцидент.

По-рано вчера корейски изтребители гониха и смесен патрул от руски и китайски бомбардировачи в зоната за идентификация на страната. Говорителят на китайското военно министерство беше категоричен, че пилотите на тежките машини не са нарушили международното законодателство, а от Москва даже обвиниха ВВС на Южна Корея в непрофесионални и рискови действия.