Руското външно министерство обвини САЩ, че застрашават сигурността на руски граждани с предвидените обиски в руското генерално консулство в Сан Франциско и в жилищата на дипломатите, предаде Франс прес. 

"Искането на американските власти създава пряка заплаха за сигурността на руски граждани. Американските специални служби възнамеряват на 2 септември да претърсят консулството в Сан Франциско, включително апартаментите на дипломатите", написа говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова. Тя уточни, че обиските ще се извършват от ФБР. 

САЩ дадоха на Русия срок до утре да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и две търговски представителства в Ню Йорк и Вашингтон.

Новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право, заяви Захарова.

С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза говорителката на руското външно министерство. 

"Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика си запазваме възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни бива наложен", заяви Захарова. 

Гъст черен дим се отделя от комин в руското консулство в Сан Франциско, предаде Асошиейтед прес.

Пристигналите на място пожарникари не са били допуснати в сградата. 

Репортер на АП е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че персоналът на консулството изгаря неуточнени предмети в камина. 

Служителите на дипломатическата мисия бързат да затворят едно от най-старите руски консулства в САЩ, което трябва да стане най-късно утре, отбелязва АП.

Използвани са материали на БТА