Поне 261 000 души са напуснали Русия в първите няколко дни на частичната военна мобилизация. Руските служби в страната искат затваряне на границата, но в Кремъл обсъжданията продължават.

Това става ясно от публикации на "Новая газета. Европа" и "Медуза". 

“Новая газета. Европа” цитира източници от президентската администрация. Като се предвижда затварянето да е в сила само за руснаци в мобилизационна възраст. 

Първоначално бе анонсирано, че ще мобилизират само мъже с военен опит и военна служба, но по-късно стана ясно, че руснаци из цялата страна биват призовавани в мобилизационните пунктове. 

Руският президент Владимир Путин обаче още не насрочва обсъждане на въпроса. Такива разговори все пак текат в президентската администрация, а представители на Федералната служба за сигурност обикаляли кабинетите в Кремъл вчера.

Източник в президентството се съмнява и в достоверността на данните за 261 000 напуснали, защото ФСБ не работи "толкова бързо". Едновременно с това "атмосферата в администрацията на президента е такава, че Министерството на отбраната могат да убедят Путин да забрани излизането, докато не е късно". 

Споменават се и други медийни публикации, според които Путин всъщност отишъл на почивка.

Според публикацията на електронното издание "Медуза", чиито източници съобщават, че забраната може да се обяви още на 28 септември, което е ден след края на "референдумите" в окупираните от Русия територии