Русия обяви подкрепата си за Николас Мадуро, определяйки го като избрания президент на Венецуела и обвини САЩ в опит да дестабилизират правителства, противопоставящи се на техните интереси, предаде БТА.

„Венецуела има само един избран президент и това е Николас Мадуро”, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на посещение в Куба.

Според него само гражданите на южноамериканската страна могат да преодолеят различията си чрез диалог. Речта на бившия руски президент беше в Университета на Хавана, където получи почетна докторска степен.

Медведев обвини Вашингтон в опит за смяна на правителства и намеса „във всяка страна” и инвестиране на пари за дестабилизация на политически системи.

„Те не искат да чуват никакви критики”, подчерта руският премиер.

Венецуелският президент се опитва да се противопостави на опозицията, която иска да го свали. Милиони избягаха в съседни страни поради галопиращата инфлация и недостига на храни и лекарства.

Почти цялата охрана на Мадуро се състои от кубинци, заяви на среща с медиите началникът на Южното командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Крейг Фалър, цитиран от ТАСС.

Той отказа да изключи възможността за военно решение на кризата в южноамериканската страна. То нарасна когато председателя на Народното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че той е законният лидер на страната.

Решението на Гуайдо предизвика международен отзвук, а над 50 държави, включително и САЩ, го подкрепиха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!