Върховният съд на Русия обяви „международното ЛГБТ обществено движение“ за екстремистка организация и забрани дейността му в цялата страна.

Решението е предизвикано от предложение на Министерството на правосъдието, въпреки че такава организация не съществува като юридическо лице.

Заседанието се проведе при закрити врати, но бяха допуснати репортери, за да чуят решението на съда. Никой от „страната на подсъдимия“ не е присъствал, каза съдът.

Конституцията на Русия беше променена преди три години, за да се изясни, че бракът означава съюз между мъж и жена. В Русия еднополовите съюзи не се признават.

Сергей Трошин, общински съветник в Санкт Петербург, който обяви, че е гей миналата година, обясни какъв ефект ще има решението.

„Мисля, че това ще означава, че всеки, когото държавата смята за ЛГБТ активист, може да получи дълга присъда за „участие в екстремистка организация“, каза той пред Би Би Си.

„За организатора на такава група затворът ще бъде още по-дълъг“, уточни той.

„Това е истинска репресия. Има паника в ЛГБТ общността в Русия. Хората емигрират спешно. Действителната дума, която използваме, е евакуация. Трябва да се евакуираме от собствената си страна. Това е ужасно“, категоричен бе Трошин.

През последните години ЛГБТ общността в Русия е подложена на нарастващ натиск от властите. През 2013 г. беше приет закон, който забранява „пропагандата, сред непълнолетни, на нетрадиционни сексуални отношения“.

Миналата година тези ограничения бяха разширени за всички възрастови групи в Русия. Препратките към ЛГБТ общностите са изтрити от книги, филми, реклами и телевизионни предавания. По-рано този месец един руски телевизионен канал обезцвети дъгата в южнокорейски поп видеоклип, за да избегне обвиненията в нарушаване на закона за „гей пропагандата“.

В Думата, долната камара на руския парламент, Виталий Милонов, известен хомофобски настроен депутат от управляващата партия „Единна Русия“, каза, че забраната на ЛГБТ групите „не се отнася до сексуалните малцинства или личния живот на хората“.

„Това е повече за политическия дневен ред, обявен от това международно ЛГБТ движение“, каза той.

„Те имат свои задачи, свои цели. Те действат като политическа сила, политическа структура и целите на тази структура противоречат на руската конституция“, добави Милонов.

При Владимир Путин Кремъл възприе идеология, съсредоточена около консервативното мислене и „традиционните семейни ценности“. Властите представят ЛГБТ активизма като нещо присъщо западно и враждебно към Русия. Натискът върху ЛГБТ общността се представя като средство за защита на моралната структура на Русия.

Засега общинският съветник Сергей Трошин не бива закачан, но той не си прави илюзии.

„В миналото съм говорил много за правата на ЛГБТ“, каза Сергей. „Възможно е това да е достатъчно, за да започне наказателно дело срещу мен. Надявам се, че не, но може би. И това е ужасяващо. Руското общество е пропито от страх. С всяка дума пресичате минно поле. Кажете едно нещо и може да ви вкара в затвора за пет години; кажете нещо друго и ще получите 10 или 15 години зад решетките“, посочи той.