Русия покани експерти от НАТО в Москва, за да обсъдят въпроси за сигурността в Европа, най-вече полетите над Балтийско море, обяви вчера руското министерство на отбраната, на фона на напрежение между Москва и Алианса, предаде Франс прес.

"Военни експерти са поканени в Москва през септември за консултации по военно-политическата обстановка в Европа", заяви вчера заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

По думите на Антонов руската страна на заседанието на Съвета Русия - НАТО е предложила "позитивна програма" за развитие на отношенията с Алианса. Реализирането й би помогнало за намаляване на напрежението и предотвратяването на военни инциденти по линията на съприкосновение на въоръжените сили на страните, добави заместник-министърът.

"В качеството на приоритетна задача в тази сфера руското министерство на отбраната разглежда готовността на взаимна основа да се извършват полетите на военната авиация над Балтийско море само с включени транспондери. За тази цел експерти от НАТО и нечленуващи в алианса балтийски държави са поканени в Москва за консултации и изготвяне на съгласувани мерки по реализирането на тази инициатива на финландския президент Саули Ниинистьо", добави Антонов.

В началото на юли руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с финландския си колега обяви, че Русия подкрепя предложението на Финландия за забрана на полетите над Балтийско море на самолети с изключени транспондери.

Представител на НАТО заяви пред АФП, че в Алианса са получени подробности за няколко предложения за сътрудничество, направени от Москва и че съюзниците сериозно ще ги проучат.