Руската армия отстъпва от десния бряг на река Днепър в Херсон. Военният министър Сергей Шойгу заповяда войските да се укрепят на изток от реката и да взривят мостовете. 

Това е сред най-сериозните поражения на Русия от началото на инвазията в Украйна и според международни анализатори може да бъде повратен момент във войната.

Руските части ще заемат отбранителни позиции на предварително подготвени рубежи

„Разбирам, че това не е лесно решение, но в същото време най-важното е да запазим живота на нашите войници“, заяви ген. Сергей Суровикин, командващ руските войски в Украйна. 

Заради украинската офанзива от началото на септември, през последните дни Русия евакуира хиляди рускоговорящи жители на Херсон, както и цялата проруска администрация.

В знак на съпричастност актьорът Шон Пен, който е в Украйна да снима документален филм, предостави една от наградите си Оскар на президента Зеленски до приключване на войната, а папа Франциск осъди участието на наемници във войната.

„Подновявам призива си за молитви за мъченическата Украйна, нека да помолим Господ да даде мир за тези хора, които са толкова измъчени и които страдат от толкова много жестокост, толкова много жестокост от страна на наемниците“, заяви папа Франциск.

Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, независимо от резултатите от междинните избори. Това заяви говорител на Пентагона, като подчерта, че по този въпрос има пълно единодушие в Конгреса между демократи и републиканци.