Русия започна работа по съставянето на списък на неприятелските държави, на които ще бъде забранено да наемат руски граждани за работа в дипломатическа мисия.

В момента в него вече фигурират САЩ, заяви в неделя Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, пред телевизия „Россия-1”.

„Както знаете, предния ден беше публикуван указ на президента (на Русия – бел. ред.), който съдържа редица мерки за прилагане на вече съществуващите федерални закони, според които сега тези държави, които са обявени за недружелюбни, не могат да вербуват служители от гражданите на Руската федерация за техните дипломатически и консулски представителства. Списъкът се оформя в момента“, обяви Захарова.

Пълният списък с останалите държави, които Русия ще счита за недружелюбни, ще бъде публикуван по-късно, съобщи още говорителката на руското външно министерство.

По думите ѝ указът, подписан от Владимир Путин, е отговор на враждебните действия на други страни, пояснява ТАСС.

„Винаги сме подчертавали абсолютно миролюбивия характер на нашата външна политика. Но също така винаги сме подчертавали, че всички действия, които квалифицираме като недружелюбни, враждебни, никога няма да останат без отговор. Пакетът от мерки, който се приема в момента, безусловно е такава ответна мярка. Това не са агресивни действия на страната ни, това е отговор, защита на страната ни от враждебни неприятелски акции от страна на тези, на които не даваме покой, на тези, които по различни начини – чрез политика за ограничаване, опити за изолация, така или иначе се опитват да спрат развитието ни“, продължи Захарова.