Американски инструктори обучават около 30 бойци от „Ислямска държава" измежду затворниците от лагера „Ал-Хол“, за да се присъединят към редиците на секретни незаконни въоръжени формирования.

Това заяви ръководителят на руско-сирийския координационен щаб за връщането на бежанците Михаил Мизинцев, цитиран от „РИА Новости“.

„От август до септември тази година група от около 30 души беше вербувана измежду затворниците терористи на ИДИЛ, намиращи се в „Ал-Хол", каза Мизинцев при откриването на Международната конференция за завръщането на бежанците в Сирия.

Според него под ръководството на американските инструктори тези хора преминават двумесечен курс на специално обучение.

В Сирия има стотици бежански лагери, най-големите в райони, които не са контролирани от правителството. Най-известните са „Рукбан“ и „Ал Хол“.

На Международната конференция за завръщането на бежанците в Сирия, Русия призова за разпускането на тези лагери. Москва многократно е искала от САЩ, но Вашингтон не отговаря на тези призиви, пише „РИА Новости“. 

На Международната конференция за завръщането на бежанците в Сирия, която се провежда в Дамаск, участват делегации от 27 държави, между които Русия, Китай, Иран, Ливан, Обединените арабски емирства, Оман и Пакистан, както и представители на ООН.

На форума Москва и Дамаск подписаха меморандуми за сътрудничество в множество области. Русия обеща на Сирия помощ в размер на 1 милиард долара.

Задачата на форума е да разработи програма от практически стъпки за връщане в родината на повече от 6,5 милиона сирийски бежанци, повечето от които са в съседни държави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!