САЩ са разположили допълнителни сили - войници и бронирана техника, в Източна Сирия след поредица от сблъсъци с руските сили там, включително и неотдавнашния инцидент, при който бяха ранени четирима американски военнослужещи, предаде Асошиейтед прес.

САЩ са изпратили и радарни системи и са увеличили полетите на свои изтребители над района с цел по-добра защита на американските и коалиционните сили, съобщи говорителят на Централното командване на САЩ капитан Бил Ърбан.

"САЩ не се стремят към конфликт с никоя друга страна в Сирия, но ние ще защитаваме коалиционните сили, ако се наложи", каза той.

Според неназован високопоставен американски служител, цитиран от АП, в Източна Сирия са изпратени по-малко от 100 допълнителни войници и 6 БТР-а "Брадли". Според него подкрепленията са ясен сигнал към Русия да избягва повече небезопасни инциденти и провокационни действия спрямо САЩ и техните съюзници там.

А според говорителя на международната антитерористична коалиция, предвождана от САЩ, Уейн Марото, изпратените там моторизирани пехотни части "ще помогнат да се гарантира защитата на коалиционните сили във все по-сложната обстановка в североизточна Сирия".

"Силите на коалицията са твърдо решени да гарантират окончателната победа над (остатъците от терористичната групировка) "Ислямска държава", добави той, цитиран от ТАСС.