Русия и Беларус ще продължат съвместните проверки на боеготовността на въоръжените си сили след мащабните им съвместни маневри северно от Украйна, които трябваше да приключат в неделя. Това съобщи днес беларуското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Решението за удължаването на проверките е взето заради засилената военна активност край руските и беларуските граници, както и заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна, се казва в съобщението. В него не се споменава какво означава това за присъствието на руски войски в Беларус, чиято численост по оценки на НАТО възлиза на 30 хиляди и те могат да бъдат използвани за нападения срещу Украйна.

Снимка: EPA

Кремъл не е коментирал съвместните маневри с Беларус. Говорителят Дмитрий Песков окачествява като провокации твърденията на Запада, че Русия ще нападне Украйна.

"Ню Йорк таймс" коментира, че вестта за удължаване на срока на съвместните руско-беларуски маневри оказва допълнителен натиск върху Киев.

Снимка: EPA

Според изданието тези 30 хиляди руски войници в Беларус представляват най-многочислената руска дислокация на беларуска територия след края на Студената война. Границата между Украйна и Беларус е с дължина към 665 мили (около 1070 км) и е до голяма степен незащитена, посочва вестникът.

Обаче изчисляването на числеността на разположените руски сили е несигурно занимание, тъй като размерът на  батальоните варира според тяхното предназначение, пише Ню Йорк таймс".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!