Москва съобщи днес, че експулсира 36 белгийски и нидерландски дипломати като ответна мярка на подобна стъпка от страна на Белгия и Нидерландия, предприета заради руското настъпление в Украйна, предаде Франс прес. Министерството на външните работи на Русия съобщи също, че гони и четирима австрийски дипломати, предаде Ройтерс.

Руските власти гонят 21 белгийски и 15 нидерландски дипломати, сред които 14 от нидерландското посолство в Москва и един служител на нидерландското генерално консулство в Санкт Петербург, съобщи в комюнике руското външно министерство. Дипломатите имат две седмици да напуснат страната.

В изявление нидерландският външен министър Вопке Хукстра изрази съжаление за това решение на Русия. "Предстои да установим какви ще са последиците от това, че толкова колеги трябва да напуснат Москва и Санкт Петербург, каза той.

Руското външно министерство съобщи също така, че е извикало днес посланика на Люксембург, "за да изрази остър протест" срещу експулсирането на руски дипломат от тази страна. Русия си запазва правото да предприеме ответни действия на това "неприятелско и неоснователно" експулсиране, се посочва в комюнике на министерството.

В последните седмици много европейски страни, сред които Германия, Франция и Испания, изгониха десетки руски дипломати. В някои случаи експулсирането бе в отговор на нахлуването и действията на руските сили в Украйна, а в други имаше и обвинения в шпионаж, припомня АФП.

Москва предупреди, че ще вземе ответни мерки за всеки изгонен свой дипломат и вече експулсира десетки европейски дипломати.