Путин заяви, че Русия е готова да проведе разговори на високо равнище с Украйна, съобщи китайската държавна телевизия CCTV.

Китайското правителство подкрепя постигането на споразумение между Русия и Украйна чрез преговори. Си Дзинпин и Путин обмениха мнения за ситуацията в Украйна, пише ТАСС. 

Русия е готова да изпрати своя делегация в Минск за преговори с Украйна, потвърди говорителят на руския президент - Дмитрий Песков. В тази делегация ще се включат представители на министерствата на отбраната и на външните работи, както и на президентската администрация, информира РИА Новости. 

Още от вчера украинският президент Володимир Зеленски призова двете страни да седнат на масата за преговори. Днес той се обърна директно към Путин, като подчерта, че това е начинът да спрат да умират хора из цяла Украйна. На това руският външен министър Сергей Лавров отговори, че преговори ще има чак след края на военната операция на Москва.

Руският президент описа историческия контекст на украинския въпрос и позицията на Русия по отношение на специалните военни операции в източната част на страната, като заяви, че Съединените щати и НАТО отдавна пренебрегват легитимните опасения на Русия за сигурността.

Той добави и че те многократно не изпълняват ангажиментите си и продължават да прокарват военни операции на изток, което е предизвикателство за стратегическата цел на Русия.

„Китай подкрепя решението на Русия и Украйна да разрешат този проблем чрез преговори“, пише още кореспондентът на „Политико“ в „Туитър“.

Въпреки това добавя, че Путин не е споменал кога ще започне преговорите и при какви условия.

Китайският президент отбеляза, че напоследък ситуацията в Източна Украйна се е променила драматично, което предизвиква голяма загриженост в международната общност. Китай взима решение за позицията си въз основа на същността на самия въпрос за Украйна. 

Става ясно, че от Китай са заявили готовност да работят с всички страни в международната общност за утвърждаване на обща, всеобхватна, основана на сътрудничество и устойчива концепция за сигурност и за твърдо отстояване на международната система с ООН и на международния ред, основан на международното право, пише още китайската държавна медия.