Ремонтът и модернизацията на руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна е грубо нарушение на международните задължения на България и Чехия, заяви руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество, цитирана от “РИА Новости”. 

От службата припомнят, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании "Авионамс" и "Терем-Летец", както и чешката "Лом Прага", продължават да извършват нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техника, произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

Те посочват още, че "споменатата дейност на България и Чехия е грубо нарушение на международни задължения и нанася значителни вреди на световната система на експортен контрол".

От ФСВТС подчертават, че руската страна не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без участието на руските производители и разработчици.

Миналата година Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на "Лом Прага", "Терем-Летец" и "Авионамс". Предприятията пък бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери.