Лидерите на 44 държави от европейския континент се събират днес в Прага, за да поставят началото на т.нар. "Европейската политическа общност". България е представена от президента Румен Радев.

Сигурността и енергийните проблеми в Европа са акцентите на тази първа среща.

27 държави членки на ЕС на една маса със страните кандидати за членство, с Великобритания, която го напусна, с Турция, която иска да играе важна роля на посредник след началото на руската инвазия в Украйна.

При откриването чешкият премиер Петр Фиала заяви, че Украйна ще спечели войната, която се води срещу нея. 

Авторът на идеята за създаване на тази общност коментира горещата тема за всички днес – енергетика.

“Украйна се нуждае от нашата продължаваща подкрепа. Европейците трябва да се ангажират с ценностите, които обединяват всички нас. Ценностите за човешките права, уважението и върховенството на закона”, заяви още министър-председателят на Чехия.

„Всички в момента подпомагаме собствените си икономики, но сега трябва да засилим европейската ни стратегия. Да намалим цените на газа, ние подкрепяме предложенията на ЕК, за това ще говорим утре. Да се наложи таван на цените на газ за производство на електричество. Да намалим цените на електричеството, на реформираме пазара на електроенергия“, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

В 11 часа българско време днес влезе в сила новият осми пакет европейски санкции срещу Русия. Най-важната и много спорна в продължение на денонощия мярка вече е факт – таван на цените на руския петрол. Нивото му тепърва ще се определи. Тя ще влезе в сила през декември.

Говорителят на руското външни министерство Захарова заяви, че Русия ще пренасочи доставките извън държави, които въвеждат таван на цените. Утре в Прага остават лидерите на 27-те държави-членки на ЕС за неформална среща на върха.