Румънските военновъздушни сили са евакуирали в четвъртък през нощта с военен самолет от Кабул още един свой съгражданин, служител на агенция на НАТО. Освен него военните от северната ни съседка са извели от размирната страна още трима чужденци – българин, британец и американец, съобщава външното министерство в Букурещ, цитирано от агенция „Аджерпрес“.

Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

Самоличностите на евакуираните не се съобщават. От дипломатическото ведомство съобщават, че румънският гражданин е бил транспортиран до Исламабад, където самолетът и съпровождащата го спецчаст ще останат, за да осъществи нови полети за евакуация на румънски граждани от Кабул.

Вероятно нашият сънародник също ще бъде оставен в пакистанската столица, откъдето ще бъде транспортиран към Европа.

Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

Румънското външно министерство съобщава, че все още има румънски граждани в Кабул, които очакват своята евакуация и те са в контакт с тях „чрез специфични канали“. Усложнената обстановка в афганистанската столица е направило невъзможно други румънски граждани да достигнат до летището през изминалата нощ и да бъдат евакуирани. В същата ситуация са и други западни граждани от съюзнически държави в НАТО и ЕС, пише „Аджерпрес“.

От Букурещ съобщават, че специалната междуведомствена група, създадена за евакуацията на румънските граждани от Афганистан, продължава да работи за техния трансфер до летището.

Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

Групата също така предприема стъпки да идентифицира и установи контакт с афганистанци, които са работили съвместно с румънския контингент в страната и са подпомагали дейността му. Те също ще бъдат евакуирани от румънските ВВС при положение, че достигнат летището в Кабул.