Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че два милиона души в страната ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на март, което e 10% от населението, съобщава “Аджерпрес”, цитирана от БТА.

"Ако повече от нас се ваксинират, през есента ще спрем да носим маски”, добави той.

В Румъния се прилагат препаратите за имунизация на „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”

Според данните до монета в страната са ваксинирани над 1,8 млн. души, като половината от тях са получили първата доза от ваксината, а останалата част вече са се имунизирали и с втората. 

"Това са добри новини, които трябва да ни накарат да продължим да спазваме противоепидемичните мерки. Само от нас зависи да се върнем към нормалността!", призова премиерът в страницата си във "Фейсбук".

От утре в Румъния влизат в сила допълнителни мерки за борба срещу пандемията, включително ограничаване на движението от 20 ч. до 05 ч. през уикендите в населените места със заболеваемост над 4 на 1000 жители и през цялата седмица в районите, в които заболеваемостта е над 7,5 заразени на 1000 жители.

През последното денонощие в страната бяха регистрирани 5869 нови случаи, а 169 души са починали. Остава рекорден броят на настанените в интензивни отделения, посочва сайтът "Зиаре".

От началото на пандемията в Румъния са потвърдени близо 933 000 случая, а 23 000 души са починали.