Ще бъде отменен скандалният указ, с който се декриминализират част от злоупотребите, извършени от чиновници. Това обяви в обръщение към нацията румънският премиер Сорин Гриндеану, след като дни наред десетки хиляди протестираха срещу промените в Наказателния кодекс.

Формално указът ще бъде отменен на извънредно заседание на кабинета в неделя. Гриндеану посочи още, че правителството ще организира обществени консултации по темата за съдебната реформа.

"Ще проведем извънредно заседание в неделя, за да анулираме указа, да го оттеглим, да го обезсилим... разбирате какво искам да ви кажа... и освен това да намерим начин по правен път да гарантираме, че той няма да влезе в сила", обясни премиерът, докато 140 000 души протестираха под прозорците му.

На свой ред председателят на Сената Калин Попеску-Търичану заяви: „Взехме това решение, защото няма какво да крием. Нашата цел е да пазим справедливостта и да се грижим за интересите на обществото“, изтъкна политикът. Той е лидер на партията "Алианс на либералите и демократите", младшият партньор в коалицията, която държи властта.

През последните дни на огромни демонстрации из цялата страна управляващите социалисти по никакъв начин не даваха знаци, че ще се откажат от промяната в закона, приета на среднощно правителствено заседание и на практика заобикаляща парламента.

Снимка: БГНЕС

С нея злоупотребите под 40 000 евро спираха да бъдат престъпление, като така много разследвани щяха да излязат от полезрението на прокуратурата, а много осъдени - да излязат от затвора. Именно препълването на местата за лишаване от свобода беше официално изтъкнатата причина за новите текстове.

Гражданите обаче заподозряха, че се прави опит за спиране на борбата с корупцията, "събрала" в затворите цял един кабинет от всички основни политически партии. Лидерът на социалистите Ливиу Драгня беше директно посочен като "поръчител" на промените, тъй като има условна присъда, която не му позволява да заема държавен пост.

Днес обаче даже той заговори за изтегляне на правителственото решение.

Вероятно управляващите в северната ни съседка са станали по-словоохотливи и заради очакванията утре в Букурещ да се проведе най-големият протест в демократичната история на Румъния.

Хората приемат сдържано отстъплението на властта. Много от тях вече са убедени, че правителството трябва да си върви.

Очаквайте подробности!