Румънската опозиция обвини премиера на страната в корупция само два дни след като гласува вот на недоверие на кабинета. Социалдемократическа партия ще внесе наказателна жалба срещу Флорин Къцу по обвинение, че е отпуснал един милиард леи от Резервния фонд като "подкупи" към кметовете на Национално-либералната партия, съобщи лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку, цитиран от „Аджерпрес“.

„Над 50 милиона евро от обществените пари бяха дадени като подкуп на кметовете от НЛП, които гласуваха на конгреса за Къцу. Останалите местни администрации, които отчаяно искаха пари за отопление, болници и училища, не получиха даже и за тоалетна хартия. Дотук стигна цинизмът на (президента Клаус) Йоханис и на Къцу, това е феодална Румъния", заяви лидерът на СДП.

По думите му "градовете и селата ще замръзнат в буквалния смисъл, няма да има пари за отопление, болниците и училищата няма да има с какво да си плащат сметките".

"Социалдемократическа партия не може да приеме това, затова ще внесем наказателна жалба срещу Къцу. Ще стигнем докрай. Румънците не трябва да страдат, заради това, че Йоханис и Къцу искат да си отмъстят, че свалихме това правителство", посочи още Чолаку.

"Йоханис и Къцу обрекоха над 70 процента от населението на Румъния на най-тежката зима за последните 30 години. Йоханис и Къцу избраха да се отнасят със собствения си народ по-зле от диктатора Николае Чаушеску. Румънците ще стоят в мрак и студ, защото едни безотговорни хора платиха с парите на румънците за постовете си на конгреса на НЛП", подчерта председателят на СДП.

Премиерът Флорин Къцу, чието правителство беше свалено тази седмица с вот на недоверие, внесен от СДП, спечели лидерски пост в НЛП на конгрес в края на септември.

Според представители на местните структури на социалдемократите областите, където управляват те не са получили никакви пари и смятат, че парите са отпускани по политически критерии.

От своя страна) заяви, че парите са били разпределени по политически критерии. По думите му окръзите, ръководени от кметове от НЛП, са получили суми между 600 000 леи и 10 милиона леи за окръжните градове.
"Няма нито един окръжен град, ръководен от колега от СДП, който да е получил и една лея (...) Това, което прави в момента това уволнено правителство, е чисто и просто подигравка със стотици хиляди деца, стотици хиляди пенсионери, хора с трудности.", казва председателят на Окръжния съвет в Дъмбовица Корнелиу Щефан от СДП.

Правителството отпусна над 1 милиард леи (над 200 милиона евро по сегашния курс) от Резервния фонд за местни проекти, като част от сумата следва да покрие разходите за социална помощ и закрила на детето, плащани от окръжните съвети, заяви в сряда министърът на развитието, обществените дейности и администрацията Чеке Атила.