Апелативният съд в Букурещ обяви днес 42-годишния сръбски гражданин Братислав Живкович за персона нон грата в Румъния за период от 15 години, предаде ТАСС.

Румънската служба за държавна сигурност съобщи на сайта си, че Живкович е командир на военизираната организация на четниците в Сърбия. През 2014-2015 г. той, заедно с други сръбски доброволци, членове на организацията, е участвал в конфликта в Украйна на страната на проруските сили.

През 2017 г. сърбинът нееднократно е посещавал Румъния с цел събиране на информация, чието изтичане представлява заплаха за националната сигурност на Румъния, посочи службата. Живкович се подготвял за получаване и предаване на държавни тайни на чужда държава или оргaнизация или на техни агенти, както и за създаване на информационна мрежа на територията на Румъния.

Той се интересувал от получаването на секретни документи, отнасящи се за инфраструктурата, националните военни обекти и военни обекти на съюзниците в Югоизточна Румъния с намерение да нанесе вреда на румънските стратегически партньорства, се казва в съобщението на службата.

Благодарение на румънското контраразузнаване били предприети предпазни мерки и сърбинът не успял да получи нито един секретен документ или информация, посочват от службата.