Година след избухването на пандемията от COVID-19 в Европа редица страни все още се борят да се справят с нея. 

Румъния

Румъния днес очаква нова пратка от 225 хил. ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех", като властите се надяват доставката да облекчи тежката ситуация в страната.

Заради разпространението на вируса и на новия южноафрикански вариант, в Букурещ и в още няколко региона беше върната най-високата червена степен на опасност.

Лекари от сръбския кризисен щаб ще поискат ново ограничаване на работното време на търговските обекти, кафенетата и ресторантите, а в събота и неделя може да се стигне и до целодневно затваряне.

Комисията по заразните болести в Република Северна Македония предложи полицейски час заради увеличението на заразените. Предложението е мярката да е с продължителност от 22 ч. до 5 ч. сутринта.

Чехия

Ситуацията се влошава силно и в Чехия. Поради недостиг на легла в специализираните COVID отделения правителството поиска от съседните Германия и Полша да приемат болни за лечение.

Франция

Във Франция хиляди се струпаха пред ваксинационните центрове, на фона на решението на правителството да ускори ваксинацията. 

"Идеята е да възможно най-бързо да постигнем целта да имунизираме максимален брой хора", казва Ариел Вейл, кмет на четири района в Париж.

Кабинетът бе критикуван за бавните темпове на ваксинация. Досега са имунизирани едва три милиона и половина души от общо 67-милионното население на страната. 

В същото време умората от ограниченията вече взема връх. Стотици артисти излязоха на протест в Париж с искане за скорошно отваряне на културните обекти.

"За сектора е непоносимо. Някои артисти не са играли цяла година и това ни се струва напълно неоправдано", казва Вероник Велин, съдиректор на "Нов театър на Монтрьо".

Говорител на правителството миналата седмица даде надежда за разхлабване на мерките в средата на април.