Мъж от североизточния румънски окръг Ботошани е починал в резултат на предозиране с парацетамол, след като се опитал да се лекува сам от COVID-19, съобщава „Аджерпрес“.

Според директора на Дирекцията за обществено здраве Моника Адаскалицей 70-годишният мъж изпаднал в дълбока кома, а близките му извикали линейка. Лекарите обаче не успели да го спасят.

Адаскалицей посочва, че според семейството му мъжът имал в продължение на повече от седмица респираторни симптоми като кашлица, треска, болки в гърдите и други.

"Пак по думите на семейството му пациентът вземал в продължение на няколко дни освен други лекарства и по две таблетки парацетамол от 500 милиграма на всеки четири часа, което означава по 6 грама парацетамол на 24 часа, което е твърде много", казва Адаскалицей.

Шефката на на Дирекцията за обществено здраве  заяви, че в линейката му е бил направен бърз антигенен тест за COVID-19, а в спешното отделение - и PCR изследване. И двата теста са се оказали положителни

По думите й при хоспитализацията пациентът е имал полиорганна недостатъчност, включително чернодробна недостатъчност, което е ускорило смъртта му.

Адаскалицей напомни, че лекарите предупреждават, че самолечението при някои болести катоCOVID-19 е противопоказно, а последиците от подобно решение може да са много тежки.