Самолечението и свръхлечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръхупотребата на антибиотици без лекарско предписание.

Това коментира в „Тази сутрин“ д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

По думите й понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръхлечение.

„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза Първанова.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му са използвани прекалено много кортикостероиди.

„Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани“, на мнение е Антония Първанова.

Тя коментира и въпроса с ваксините, като според нея по-важният въпрос от логистиката е този за тяхната ефективност и безопасност.

"Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните им ефекти“, каза Първанова.

"Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия“, допълни тя.

По отношение на приетия от правителството Национален план за готовност при пандемия Антония Първанова коментира, че това е „чиновническо упражнение с политически оттенък“.

„От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия“, обясни Първанова.

Самата тя е изкарала коронавирусната инфекция и има съмнение, че това се е случило два пъти.

„Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах“, разказа Първанова.

Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.