„Все още при нас идват хора, които не вярват, че COVID-19 съществува“, каза д-р Бруск Халил в предаването „Тази сутрин“.

Той е пулмолог и завеждащ COVID отделението във Втора МБАЛ-София. По думите му пациентите изчакват до последния момент, за да потърсят лекарска помощ, което при тази инфекция може да се окаже фатално.

„Хората подценяват болестта, не взимат нещата сериозно. Когато потънат в дихателна недостатъчност, тогава търсят нашата помощ“, казва д-р Халил.

Той посъветва пациентите да търсят лекарска помощ при първи симптоми на дихателна недостатъчност – задух, болки в гърдите и температура.

„Постоянно обясняваме на хората, че коронавируса съществува. Даже единият пациент при нас – осем дни му казвам, че е за болница, той ме гледа с пренебрежение. И в момента бере душа, с най-голям зор успяхме да го извадим от това положение“, разказва д-р Халил.

Той коментира, че наложените противоепидемични мерки са добри и нужни. По думите му трябва да очакваме трета вълна на коронавируса през следващото лято, когато антителата на повечето преболедували ще изчезнат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!