Цените за използване на мобилни телефони, смартфони и таблети при пътувания в рамките на Европейския съюз ще паднат от 1 юли. Това предвижда предварителното споразумение между депутатите и държавите-членки, което беше гласувано от Европарламента днес.

Според новите правила клиентите ще могат да закупуват роуминг-услуги от доставчици, различни от тези, които им предоставят услугата в границите на собствените им държави.

Законодателството отваря пазара за нови участници, което ще насърчи конкуренцията

и съответно ще доведе до намаляване на цените. Виртуалните мобилни оператори, които нямат свои собствени мрежи, вече ще имат право на достъп до мрежата на друг оператор, по цени на едро, с цел предоставяне на роуминг-услуги. Това ще насърчи все повече оператори да се конкурират на роуминг пазара.

Eдноминутно обаждане ще струва 29 евроцента

а до две години цената трябва да падне още повече - 19 евроцента. В момента минута разговор в роуминг струва 35 евроцента.

Текстовите съобщения също ще поевтинят, като сегашната цена от 11 евроцента ще се понижи на 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента през 2014 г.

Намалението на тарифите ще бъде най-осезаемо за таблетите и смартфоните

ползващи пренос на данни за сърфиране в мрежата и електронна поща.

По настояване на евродепутатите цената на услугите, свързани с пренос на данни, ще бъде ограничена до 70 евроцента на мегабайт, съобщиха от ЕП. Тя поетапно ще намалее до 45 цента през 2013 г. и до 20 евроцента към 1 юли 2014 година.

Предложението, което влиза в сила от 1 юли ще замени действащия регламент от 2007 година

Предупрежденията, които се изпращат в рамките на ЕС с цел предотвратяване на „шокиращи сметки“ ще бъдат изпращани и на хората, които пътуват извън Съюза. От 1 юли абонатите ще получават предупредително съобщение, когато сметките им надвишат 50 евро в рамките на един месец (без ДДС), в случаите, когато чуждестранната мрежа позволява това.

Новите правила ще бъдат приети от Съвета на министрите през юни и ще се прилагат във всички държави членки на ЕС от 1 юли 2012 г., се казва в съобщение на пресслужбата на Европарламента. Европейската комисия трябва да преразгледа функционирането им до 30 юни 2016 година.