„Азербайджан е ключов партньор за България в усилията за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в нашия регион и Европа.“ Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова. За първи път от 4 години насам председател на българския парламент кацна в Баку.

„Отличните отношения и стратегически диалог между нашите страни придобиват още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика и особено след военната агресия на Русия срещу Украйна“, отбеляза председателят на българския парламент.

Росен Желязков с президента Илхам Алиев Снимка: Ванина Недкова

Той припомни, че през октомври 2022 година беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет.

Снимка: Ванина Недкова

В тази връзка Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

Президентът Илхам Алиев Снимка: Ванина Недкова

„През миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз“, подчерта Росен Желязков и уточни, че пускането на интерконектора между България и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа.

Снимка: Ванина Недкова

„Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки“, отбеляза президентът Илхам Алиев.

„Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера“, добави той. 

Желязков подчерта значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на Зелена енергия.

„Има неизползван потенциал в търговско-икономическите ни отношения, който се надявам скоро да бъде оползотворен“, заяви Росен Желязков. Той отбеляза ключовата роля на Транскаспийския международен маршрут и значението на възможностите, които той предоставя в условията на нарушени логистични връзки между Азия и Европа.

„България приветства избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата“, посочи Росен Желязков. По думите му това потвърждава ролята на Азербайджан като важен участник в глобалната енергийна политика. Председателят на Народното събрание потвърди, че страната ни е готова активно да сътрудничи за това международно събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.

Снимки: Пресцентър на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация положиха венец пред монумента на азербайджанския лидер Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците в Баку.

Снимки: Пресцентър на Народното събрание

Тя е изградена в памет на азербайджанците, загинали по време на т.нар. черен януари. Тогава по официални данни са загинали 133-ма души, а повече от 800 са били ранени.

Снимки: Пресцентър на Народното събрание

За по-добра съвместна работа се договориха и парламентарните делегации. В състава на българската делегация са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“), Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България“ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ“).

Снимки: Пресцентър на Народното събрание