По време на кандидат президентската си кампания Доналд Тръмп омаловажи бизнес връзките си с Русия. Откакто влезе в Овалния офис той стана още по-недвусмислен.

„Мога да ви кажа, говорейки за себе си, аз не притежавам нищо в Русия. Нямам заеми в Русия, нямам никакви сделки с Русия“, заяви той на пресконференция миналия месец.

Оказва се обаче, че в САЩ членове на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп. Проверка на Ройтерс е установила, че най-малко 63 лица с руски паспорти или адреси за закупили недвижима собственост на стойност поне 98,4 млн. долара в седем луксозни сгради на настоящия президент във Флорида. Агенцията се позовава на публични документи, интервюта и корпоративни доклади.

Купувачите са политически обвързани бизнесмени, като например бивш изпълнителен директор в държавна строителна компания със седалище Москва, която работи специално върху военни и разузнавателни сгради, основател на инвестиционна банка в Санкт Петербург и съосновател на конгломерат с интереси в банковото дело, недвижимата собственост и електрониката.

Проверката на Ройтерс не е открила нарушения от страна на президента или компанията му за недвижима собственост, както и никой от купувачите не изглежда да е от близкия кръг на руския държавен глава Владимир Путин.

Същевременно обаче проверката установи, че 703-ма, или около една трета от собствениците на 2044 имота в седемте сгради, са дружества с ограничена отговорност, които могат да скрият самоличността на истинския собственик. Националността на много купувачи не е била установена.

В заключенията на Ройтерс не са включени и руски американци, които не са използвали руски адрес или паспорт при покупката на имота.