Президентските избори в България на 14 ноември ще бъдат решаващи за пътя на Албания и Северна Македония към ЕС, заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от БГНЕС.

Днес той се срещна в Тирана с албанския министър-председател Еди Рама, след което замина за Скопие, където беше посрещнат от македонския премиер Зоран Заев.

"За да може Албания да проведе своята първа междуправителствена конференция, е от съществено значение да бъдат решени въпросите между България и Северна Македония. Надявам се това да се случи. Вие направихте много. Ако трябва да бъда справедлив, Албания е постигнала нужния напредък", каза Рюте.

Рама благодари на Рюте за посредничеството му с България и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен до заседанието на Европейския съвет през декември.

"Нидерландия е важен партньор на Република Северна Македония в НАТО. Създадохме близки двустранни връзки и развиваме сътрудничество през последните 28 години. Освен това Нидерландия стана най-посветен поддръжник на усилията ни за интеграция в ЕС", посочи Рюте.

Заев подчерта, че правителството му високо оценява насърчителните послания на подкрепа от Нидерландия за процеса на интеграция в ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!