Руският президент Владимир Путин е на държавно посещение в Северна Корея. Tова е първото му пътуване в страната от повече от две десетилетия и най-новият знак за задълбочаващото се сближаване между Москва и Пхенян, което предизвиква широка международна загриженост.

Северна Корея е една от малкото държави, в които Владимир Путин може да влиза без да бъде арестуван заради заповедта на Международния наказателен съд. Руският президент обеща да изгради системи за търговия и сигурност с Пхенян, които не са контролирани от Запада.

Основните нужди на Москва са боеприпаси и ракети за войната й в Украйна. В замяна се очаква Пхенян да получи технологии за сателитната си програма и хранителни доставки.

И двете страни отричат съществуването на оръжейна сделка помежду си, но още миналата година обявиха, че засилват военното си сътрудничество.

Визитата на Путин ще се състои днес и утре. В сряда руският президент ще бъде на посещение и във Виетнам. Пристигането му в Ханой ще покаже връзките на комунистически управлявания Виетнам с Русия.

Режимите в Москва и Пхенян поддържат топли отношения, като Северна Корея е един от доставчиците на оръжия и боеприпаси за руската армия във войната срещу Украйна.

Очаква се внимателно наблюдаваната визита да затвърди още повече разрастващото се партньорство между двете сили, което се основава на общата им враждебност към Запада и е продиктувано от нуждата на Путин от подкрепа в продължаващата му война в Украйна, пише Си Ен Ен.

Това е рядко задгранично пътуване за Путин от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. и ключов момент за севернокорейския президент Ким Чен Ун, който не е приемал друг световен лидер в Пхенян,  сред най-изолираните в политическо отношение столици, от пандемията от COVID-19.

Говорителят на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че администрацията на Байдън не е „загрижена за самото пътуване“, но добави, че са загрижени за задълбочаващите се отношения между тези две страни.

Пътуването на Путин е реципрочно на това на Ким от миналия септември, когато севернокорейският лидер пътува с бронирания си влак до далекоизточния регион на Русия за посещение, което включваше посещения завод за производство на изтребители и съоръжение за изстрелване на ракети.

Миналата седмица Ким приветства бъдещето на "значимите връзки и близкото другарство" на двете страни в послание до Путин, посветено на националния празник на Русия 12 юни.