Пациент върху операционната маса. Лекарите се събират около него, а един здравните специалисти го държи за ръката. Случаят обаче не е рутинна задача за екипа от женската клиника към болницата в „Порц“, Кьолн.

Ръководителят на „Гинекология“  - д-р Мадис Наджафпур, и екипът ѝ пристигат в зоопарка в Кьолн, за да помогнат на голямата маймуна, която е напреднала инфекция на яйчниците. Те носят пълен комплект хирургическа апаратура.

СНИМКИ: Kölner Zoo

Човешки лекари да оперират животно, е наистина неособено често срещан случай.

„Орангутаните са удивително подобни на нас, хората, по своята анатомия. Геномът е приблизително 97 процента идентичен, така че яйчниците на човекоподобните маймуни са много подобни на първичните човешки полови органи. Операцията, извършена от обучени специалисти в тази област, увеличава шансовете за лечение без усложнения“, коментира ръководителят на екипа, цитиран от "Билд".

СНИМКИ: Kölner Zoo

В болницата в „Порц“ подобни операции са част от рутинните процедури, но тази на Синта е нещо много специално и несравнимо с предишния опит на лекарите. Процедурата е преминала без усложнения, а женската маймуна е понесла безпроблемно упойката.

Синта вече е на крака и се чувства много по-добре, а скоро напълно ще бъде във форма.

„Всички сме удовлетворени от лекарските усилия - особено нашата Синта. Радвам се, че помощта за нея беше възможна“, коментира  директорът на зоологическата градина.

СНИМКИ: Kölner Zoo

„Отношението към животните тук, изпълнено с толкова любов, дълбоко ме докосна“, казва д-р Мадис Наджафпур.