Рискът от външна намеса в кампанията преди Евроизборите все по-силно тревожи Европа. Франция дори предупреждава за възможни манипулации и руско влияние.

Три месеца преди изборите, френските медии подробно анализират как "Русия иска да повлияе на резултата". Във френското външно министерство, усилено се говори за политически и кибершпионаж, дезинформация, фалшиви новини и неофициално се признава, че евроизборите през май вероятно ще бъдат разтърсващи.

3 май 2017г. Минути преди финалния дебат за президентските избори във Франция, в уеб пространството се появява новина за скрита банкова сметка на Еманюел Макрон. След няколко часа става ясно, че източник е платформа близка до американската крайна десница. Новината минава през Русия и после достига до Франция.

„Добри са много тези хакери и супер организирани. Ако една информация ви показва нещо, което си мислите, че е възможно, дори и да допускате, че е фалшива новина, вие ще й повярвате”, твърди Аксел Тесендие, бивш съветник на Еманюел Макрон.

Първият риск за евроизборите е за директна пиратска намеса в страните, в които се гласува онлайн. Вторият риск идва от фалшивите новини. Брюксел разчита на добрата воля на платформи като Фейсбук или Гугъл. 

Според Мина Андреева, говорител на ЕК, за  момента не трябва да спекулира със специални мерки. Стратегията ни за решаване на проблема не е такава, посочва Анреева.

Рискът от външна намеса е по-висок от когато и да било, признават обаче неофициално експерти в Брюксел.

Брюксел има специализирано звено, което се бори с дезинформацията, в което работят 15 души. В така наречения от медиите "завод за тролове" в Санкт Петербург – над 800.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!