Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция обяви днес, че народът на страната и силите за сигурност са потушили размириците, съобщават световните агенции. Близката до религиозния лидер аятолах Али Хаменей структура твърди, че протестите са подклаждани от чужди врагове – включително САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

"Революционният народ на Иран, заедно с десетки хиляди членове на милициите "Басидж", полицията и министерството на разузнаването разбиха веригата (на размириците), създадена  от Съединените щати, Великобритания, ционисткия режим (Израел), Саудитска Арабия, лицемерите (Муджахидините на народа) и монархистите", се казва в изявлението.

В социалните мрежи има информации за продължаващи демонстрации, но техният мащаб е по-ограничен. "Инстаграм" вече работи в Иран, властите обявиха, че ще бъде прекратена и блокадата на "Телеграм", ако бъдат премахнати публикациите, призоваващи към нарушаване на обществения ред.

РИА Новости съобщи по-рано днес, че консервативният бивш президент Махмуд Ахмединежад е бил арестуван във връзка с гражданското неподчинение. През последните дни се появиха информации, че той е свързан с някои от по-радикалните протестни фракции.

Иранският парламент се събра днес на заседание при закрити врати, за да обсъди продължилите седмица протести, съобщи държавната телевизия. В заседанието участват също министрите на вътрешните работи и на разузнаването, началникът на националната полиция и заместник-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Междувременно хиляди проправителствени демонстранти се стекоха на митинги за шести пореден ден, в отговор на най-големите антиправителствени протести от 2009 г. насам. Държавната телевизия показа на живо кадри от митингите в няколко градове, където въпреки силния снеговалеж стотици демонстранти издигаха лозунги "Смърт на Америка", "Смърт на Израел", "Смърт на Великобритания", "Смърт на размирниците".

По време на продължилите повече от седмица протести 22 души загинаха и над хиляда бяха арестувани, по данни на иранските власти, припомня „Ройтерс”. Безредиците обхванаха над 80 градове и селища. Хиляди младежи и работници изразиха недоволството си от корупцията, безработицата и засилващото се неравенство между бедни и богати.

Стотици бяха арестувани, като повечето от тях вече са освободени. Все още не е ясна съдбата на 10 задържани студенти, като по време на парламентарното заседание от спецслужбите са поели ангажимент случаят да бъде подробно проучен.

Президентът Хасан Рохани, подобно на религиозните лидери, призова чуждите държави да не се месят в проблемите на Иран, но, в същото време призна, че реформите в страната трябва да бъдат ускорени. Според него протестите в крайна сметка са „не заплаха, а възможност”.