Испанската икономика, която през първото тримесечие на годината навлезе в рецесия със спад от 0,3%, ще продължи да се свива и през следващите месеци, прогнозира Испанската централна банка.

Очакванията на икономистите са, че активността на пазарите ще продължи да се свива поне до есента. Така основната финансова институция в страната потвърди вече прогнозираната от правителството низходяща тенденция за икономиката.

Властите изнесоха и данни, според които продажбите на дребно в Испания са спаднали с 9,8% в сравнение с април-май 2011-а. Април стана 22-ят пореден месец, през който е регистриран търговски спад.

Негативната статистика около Испания не спира дотук. Акциите на изпадналата в затруднение банка „Банкия” се сринаха в понеделник, след като финансовата институция официално поиска помощ от правителството. Стойността на ценните книжа се понижи с 13,38% до 1,360 евро за акция, като в един момент на търговията понижението бе с цели 30%.

В края на миналата седмица „Банкия” поиска от правителството още 19 милиарда евро помощ след инжекцията от 4,465 милиарда евро. Общият спасителен пакет в размер на 23,5 милиарда евро е най-големият в историята на Испания.