Холандски ресторант има идея как да предлага храна на открито в периода на пандемия от коронавируса - малки стъклени кабинки за двама или трима, които дават възможност за интимно изолиране на публично място, предаде Ройтерс.

Снимка: БГНЕС / EPA

Холандските ресторанти са затворени за посещения поне до 19 май, но могат да продават храна за вкъщи. Очаква се днес холандското правителство да изложи план как и кога може да започне да разхлабва ограниченията, въведени заради коронавируса.

Снимка: БГНЕС / EPA

Идеята със стъклените кабини се изпробва само с приятели и семействата на персонала на ресторант ЕТЕН (ETEN), който е част от арт центъра Медиаматик. Концепцията изглежда очарователна, тъй като посетителите се наслаждават на вечеря на свещи с изглед към водата.

Изключително уютно е, хубаво е и храната е вкусна, казва Янита Вермеулен, която е поканена на пробна вечеря със съквартирантката си.

Организаторите наричат проекта Сер сепаре (Serres Separees - Обособени парници), тъй като според тях звучи по-добре на френски.

Снимка: БГНЕС / EPA

Сега се учим как да почистваме, как да обслужваме, как да взимаме празните чинии по елегантен начин, казва Вилем Велтовен от Мeдиаматик.

Сервитьорите носят ръкавици и прозрачни шлемове, използват дълъг поднос, за да внасят ястията в стъклените кабини с цел да се осигури минимален физически контакт с клиентите.

Холандската ресторантьорска асоциация казва, че дори да бъде разрешено на ресторантите отново да отворят при ограничен капацитет и с прилагането на мерки за безопасност, много са изправени пред фалит, ако правилата за социална дистанция се запазят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!