Фериботът „Юрофери Олимпия“ акостира на пристанището в Астакос, където ще продължи спасителната акция. Той е наклонен заради водата, която се е събрала в него след гасенето на огъня.

От морската администрация на Гърция се опитват да обезопасят плавателния съд, като се очаква голямата врата на ферибота да бъде отворена. Това ще бъде ключов момент от операцията.

Снимка: btvnovinite.bg

През нея се очаква да влязат пожарникарите и да претърсят помещенията. Третото, четвъртото и петото ниво на кораба са напълно изгорили. Огънят всъщност тръгва от Гараж №2, където са се намирали камиони.

Български шофьори, които са успели да се спасят на време от ферибота, разказват, че на ниво 2 има и второ отделение, където има леки автомобили. Надеждата е, че именно там се намират хората, които са в неизвестност.

На пристанището са специалните сили „Емаг“ – специално звено от полицаи и пожарникари, които ще се опитат да влязат вътре.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради пожара във ферибота има много токсични газове. Това беше и една от причините властите да вземат решение за преместването на кораба в Астакос.

Това предизвика недоволство сред роднините на изчезналите.

Вчера е бил разпитан беларуският шофьор, който е успял да излезе сам след три дни предстой в горящия ферибот.

Пожарът на ферибота „Юрофери Олимпия“, пътуващ по линията Гърция – Италия, избухна в петък рано сутринта. На борда му е е имало общо 290 души. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!