Британският премиер Тереза Мей направи решаващи дипломатически совалки часове преди извънредния Европейски съвет утре. Тя иска отсрочка за брекзит до 30 юни, но ако не убеди Германия и Франция, Островът може да напусне Европейския съюз още в петък – без сделка.

Снимка: EPA

Тереза Май се разходи два пъти по червения килим за срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, след като подрани и нямаше кой да я посрещне. 

Меркел е от евролидерите, които обявиха, че няма да допуснат брекзит без сделка, но дипломатическият гаф на входа остави усещането за предупредителен сигнал към Лондон.   

Снимка: Reuters

„За съжаление, трябва да уточня, че на последната ни среща на Европейския съвет условията, които обсъдихме, не бяха изпълнени, така че срокът за брекзит изтича на 12 април”, подчерта Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия.

Евролидерите се надяват на позитивни сигнали от Лондон, че сделка е възможна, но такива все още не идват.

„Отсрочката трябва да бъде с определена цел. Трябва да дадем повече време на британските политици да постигнат мнозинство и да приемат напускането на Съюза със сделка”, отбеляза главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. 

Следващата среща на Мей е с френския президент Еманюел Макрон, а съдбата на брекзит ще се реши на извънредния Европейски съвет утре.